Een half jaar geleden kwam de opleiding tot geboortefotograaf op mijn pad.
Mijn eerste gedachten: Dit is mijn passie!
Mijn tweede gedachten: Kan ik dit wel?
Met zeer gemotiveerde benen trok ik mijn wandelschoenen aan, om dit voor mij nieuwe pad te gaan bewandelen. Een pad dat, zo blijkt nu, voor iedereen anders is. 25 aankomende geboortefotografen lopen met mij dit pad en hoe mooi is het om te zien dat iedereen hier anders in staat. De een wat meer getraind dan de ander. Alles wat we tegenkomen aan bruikbare schatten stoppen we in onze rugzak wat ons een rijker mens maakt. Sommige bewandelen dit pad met de navigatie die we meekrijgen van Evelien Koote en Mirjam Cremer, onze docenten. Anderen wijken deels af van hun navigatie omdat ze meer uitdaging halen uit de moeilijk begaanbare wegen naast de hoofdweg. Er zijn er bij, die de navigatieroute bekijken, maar deze opslaan om later te gaan bewandelen. Weer een ander staat even stil, om van het uitzicht te genieten en terug te kijken hoever ze al gekomen is. Beseffend dat ze zonder die navigatie hier wellicht niet eens gestaan had.

Ik volg mijn navigatie deels en sta geregeld ook even stil. Dankbaar voor de rugzak die leeg begon en die zich deels gevuld heeft door de route te volgen van mijn navigatie.
Dankbaar ben ik voor de zwangere stelletjes die mij toegelaten hebben bij de meest intieme, bijzondere gebeurtenis uit hun leven.
Dankbaar voor de lieve, ontroerende en bijzondere verhalen die ik al heb mogen vastleggen. Nieuw pril geluk. Een verhaal waarvan ik het eerste hoofdstuk vast mocht leggen met mijn camera en mocht beschrijven met mijn pen.
Dankbaar voor het vertrouwen dat zij in mijn hadden.
Dankbaar voor deze kans, deze ontwikkeling die ik doormaak en de voldoening die het geeft.
Als geboortefotograaf ben ik nu vooral werkzaam in Eindhoven, Veldhoven, andere delen van Brabant en Limburg. Ik kom in zo veel leuke huiskamers en voer zoveel leuke en interessante gesprekken waar uiteindelijk een geboortereportage uit voort komt.

Daar hoort soms een traan bij. Wanneer alles goed is met dat wonderbaarlijk kleine mensje en ik geëmotioneerde ouders zie genieten van hun eerste ontmoeting. Dan prikt er vanachter mijn camera ook een traan. Een traan van blijdschap voor hen en dankbaarheid dat ik dit verhaal vast mag leggen.
Ik hoop dat ik nog vele tranen mag laten.
Lieve mensen, wat word ik hier gelukkig van!


Marly